Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
• Een veilige leefomgeving voor iedereen tegen aanvaardbare kosten.
De (subjectieve en objectieve) veiligheid zijn binnen de beschikbare middelen op vrijwel hetzelfde niveau gebleven.
• De nabijheid van politie, brandweer en ambulance.

Er zijn in 2017 geen wijzigingen geweest in de standplaatsen van politie, brandweer en ambulance.

• Betrekken van de inwoners en de bedrijven bij de verbetering van de veiligheidsprestaties.
Doorlopend contact met de inwoners is geborgd via met name de dorpsraden en Buurt WhatsApp-groepen. Het stimuleren van burgerparticipatie met het concept 'De Buurt Bestuurt' heeft nog niet tot concrete initiatieven geleid. Verbeteren van de leefbaarheid en de veiligheid in de woonomgeving blijft centraal doel van het beleid.
• Wij zetten ons in voor de aanpak van high impact crime (zoals inbraken, diefstal, vernielingen en overvallen), door gemeente- en politiecontroles en een vast aanspreekpunt zoals de wijkagent en veiligheidsspecialist.
Een grote mate van zichtbaarheid in de wijk en in het verkeer is een belangrijke pijler om vormen van high impact crime preventief tegen te gaan. Ook het informeren van de burger en alert maken via Whatsapp-groepen en door komborden werkt goed. Mobiel banditisme komt minder voor, aangezien Nieuwkoop niet bij grote verkeerswegen als de A4 ligt. Wel worden de N-wegen op de zelfde wijze behandeld als de A-wegen.
• Stimuleren van inbraakpreventie, onder meer door een actieve inzet van het Keurmerk Veilig Wonen.
De eisen uit de bouwregelgeving vormen het basisniveau. Voor het overige worden alleen nog bij gemeentelijke bouwprojecten eventuele aanvullende maatregelen en voorzieningen met de betrokken ontwikkelaar(s) besproken. Binnen de (sociale) huursector ligt de primaire verantwoordelijkheid daarvoor bij de corporaties.
• Een Zero Tolerance beleid voor alle soorten van drugs, zowel voor handelaren als voor gelegenheden.
Jongerenontmoetingsplekken worden door de gemeente, jongerenwerk en politie bezocht om het gebuik van alcohol en drugs tegen te gaan, maar ook om informatie te verstrekken en eventueel hulp te bieden. Door het CJG en Jeugd- en Jongerenwerk worden bewustwordingsprojecten uitgevoerd. Bij aanwijzingen voor gebruik van en handel in drugs wordt daar intensief onderzoek naar gedaan, waar mogelijk gevolgd door een passende aanpak.
• Samen met de dorpsraden inhoud geven aan de bevordering van de veiligheid in de eigen woon- en leefomgeving.
Integraal veiligheidsbeleid is een vast agendapunt van het overleg met de Dorpsraden.
• Zorgen voor een goede creatieve voorlichting, preventie en oplossingen met betrekking tot alcohol en drugs. Een goed voorbeeld hiervan is de ’kroegentocht` waar ouders voorlichting en informatie kregen. Zorgen voor een blijvend overleg tussen gemeente, horeca en de omwonenden.
Tegengaan en beperken van gebruik van alcohol (en drugs) door jongeren blijft onverminderd speerpunt van beleid. Ook in 2017 is weer gecontroleerd en gehandhaafd op leeftijdsverstrekking, Nog steeds worden daarbij overtredingen vastgesteld. In die gevallen zijn sancties toegepast, zowel waarschuwingen (gele kaart), boetes als (tijdelijke) sluiting. Naast de bilaterale contacten met de sector vindt met de horeca jaarlijks ook structureel overleg plaats.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Bevorderen van een veiliger leefomgeving door preventie en zorg voor niet-zelfredzamen in onze gemeente.      

Deze activiteit is afgesloten. In samenwerking met de dorpsraad Rondom de Plassen is een project opgezet om ouderen hulp te bieden om de veiligheid in en om huis te verbeteren.

Vergroten van zelfredzaamheid en preventie in meer afgelegen gebieden (waaronder de recreatieparken).

Het rapport Inventarisatie-onderzoek Brandveiligheid Recreatieparken is per park besproken met de besturen. Voor de knelpunten zijn potentiële maatregelen besproken. De uitvoering daarvan is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van het collectief van elk park en de individuele eigenaren, ook voor de daaraan verbonden kosten. Wij monitoren de vorderingen. Waar nodig en mogelijk stimuleren en bevorderen wij met raad en daad de realisatie van de wenselijke verbeteringen.