Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
Op de genoemde beleidsdoelstellingen is breed ingezet, waarbij zowel is gestuurd op uitstroom naar werk als op een goede financiële ondersteuning voor hen die dat nodig hebben. De wettelijke kaders zijn daarbij leidend. Een actieve werkgeversbenadering is het uitgangspunt geweest om een goede match te kunnen maken tussen vraag en aanbod. Waar mogelijk biedt de gemeente Nieuwkoop de doelgroep ook als werkgever mogelijkheden werkervaring op te doen of werkzaam te zijn.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Voor mensen waarvan bij voorbaat al duidelijk is dat regulier arbeid (nog) een brug te ver is, zoekt de gemeente alternatieven voor betaald werk. Vrijwilligerswerk of vormen van dagbesteding zijn opties die hierbij punt van onderzoek zijn. Het ontwikkelen van een aanbod voor deze mensen maakt onderdeel uit van de transitie Wmo.

Het ontwikkelen van een aanbod voor zinvolle dagbesteding voor mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt maakt onderdeel uit van de opdracht sociale participatie van Tom in de buurt. Dit wordt geboden in de vorm van groepsactiviteiten, een vrijwilligersplek met begeleiding of een combinatie hiervan. Sinds januari 2015 kunnen mensen zich rechtstreeks melden bij Tom in de buurt. Ook kunnen zij verwezen worden via het Wmo-loket of het Serviceplein. Over het jaar 2017 zijn totaal 26 personen met een uitkering doorgeleid naar Tom in de Buurt en maken gebruik van de instrumenten 'meedoen' en ‘sociale activiteit'. Dit kan vrijwilligerswerk of deelname aan sociale activiteiten zijn.

Vanuit het project 'werken in het groen' kunnen mensen van de SWA hier worden gedetacheerd. Daarnaast bestaat de doelgroep uit inwoners die een bijstandsuitkering hebben. Via een leerwerkbaan is het de intentie door te stromen naar een reguliere werkgever in het groen.

In 2017 hebben 7 bijstandsgerechtigde een werkervaringsplek gekregen. Waarvan 5 statushouders.
Medio mei zijn vier statushouders in een werkervaringsplek (Taal-werkstage) gestart bij de buitendienst, voor een periode van drie maanden.

Het programma 'Nieuwkoop werkt' wordt uitgevoerd om de lokale arbeidsmarkt beter in beeld te brengen en te ontsluiten.

In samenspraak en nauwe samenwerking met de Verenigde Ondernemers Nieuwkoop heeft de lancering van de website Nieuwkoop werkt in het najaar plaatsgevonden. De website richt zich op werkzoekenden in de gemeente Nieuwkoop en heeft tot doel vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. De website is inmiddels overgedragen van de gemeente aan de VON.  Inhoudelijk blijft er een gedeelde verantwoordelijkheid tussen VON en de gemeente Nieuwkoop. Dit geldt ook voor de doorontwikkeling van de website. Hierover zijn afspraken gemaakt.

Realisatie nieuw beleid Rijnstreek werkt en koersplan SWA.

Nadat de raad einde 2016 heeft ingestemd met het Koersplan Participatiewet is de omvorming van de re-integratie-activiteiten vanuit het Serviceplein tezamen met de beëindiging van de GR SWA aangevangen. Er is een nieuw werkbedrijf opgericht waarin deze activiteiten worden ondergebracht, Rijnvicus. De samenwerking is vanuit de gemeente Alphen aan den Rijn samen met Nieuwkoop en Kaag en Braassem vormgegeven. Aan de samenwerking ligt een Dienstverleningsovereenkomst ten grondslag waarin op basis van prestatie-indicatoren afspraken zijn gemaakt over de te leveren producten. De DVO is einde 2017 ondertekend. Uw raad is voorafgaand hieraan geïnformeerd en hierbij betrokken.  

In het kader van de Participatiewet realiseren van beschut werk en garantiebanen.

Zes personen hebben een baan in het kader van de Wet banenafspraak.
Vier personen(3,74 fte) hebben een beschutte werkplek gekregen.
In de verordening Sociaal Domein, zoals vastgesteld op 16 december 2017, is opgenomen dat het aantal te realiseren beschutte werkplekken gelijk is aan het aantal (4) dat bij Ministeriële Regeling is vastgesteld. In de 2e helft van 2018 wordt een evaluatie van de Regeling Beschutwerk uitgevoerd, waarbij wordt ingegaan op de inhoudelijke en financiële effecten van de regeling.

Stimuleren integratie en participatie statushouders

In 2017 zijn er totaal 57 statushouders in Nieuwkoop komen wonen. Twee hiervan zijn in Nederland geboren baby's. In de tweede helft van 2017 (vanaf juli) zijn er 8 nieuwe statushouders naar Nieuwkoop komen wonen  Het totaal aantal statushouders betreft, over de periode 2015-2017, 186 personen.  De aandacht richt zich inmiddels ook op de doelgroep die vanaf 2014 in Nieuwkoop is gekomen. Er  worden verschillende instrumenten en pilots  in samenspraak met onder meer onze partners ingezet.