Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen

  • Naast de aandacht voor zorg en ondersteuning voor ouderen en andere kwetsbare groepen binnen het sociaal domein is er binnen andere portefeuilles ook steeds meer aandacht voor deze doelgroep. Bijvoorbeeld bij het maken van prestatieafspraken met de woningcorporaties. Hier is gezamenlijk aandacht besteed aan het onderwerp zorg en wonen. Er is veel afstemming tussen jeugd en veiligheid. Bij de voorbereidingen voor de nieuwe Omgevingswet wordt veel samen opgetrokken met verschillende afdelingen. Zo is een gezamenlijke presentatie gehouden van de gezondheidsmonitor van de GGD.
  • Aan de verbinding binnen het sociaal domein is verder vorm gegeven. Er heeft een gezamenlijke bijeenkomst plaatsgevonden met alle organisaties binnen het sociaal domein in de gemeente Nieuwkoop. Hierdoor versterkt de lokale samenwerking. In 2018 wordt verder uitvoering gegeven aan de lokale samenwerking alsmede de vindbaarheid en zichtbaarheid van de organisaties.
  • In 2017 is een start gemaakt met de evaluatie van Tom in de buurt en de omvorming van de Wmo adviesraad. Bij de evaluatie van Tom in de buurt is veel input uit de samenleving opgehaald. Deze input wordt gebruikt om te kunnen bijsturen op het contract van Tom in de buurt. Met de omvorming van de Wmo adviesraad willen we meer toewerken naar een sociaal domein raad met een groot netwerk. Door het netwerk te gebruiken is de gemeente meer op de hoogte van wat er goed en niet goed gaat en kan inzet worden aangepast.  
  • Voor jeugdhulp lag de nadruk in 2017 op versnellen van de transformatie van de jeugdhulp met als doel het kunnen realiseren van kwalitatief goede jeugdhulp tegen lagere kosten. Hiervoor zijn in de regio middelen beschikbaar gesteld om innovatie te stimuleren en tegelijkertijd te voorkomen dat te lange wachtlijsten ontstaan. Regionaal is een sturingsagenda opgesteld. Een regionaal beleidsteam geeft vanaf 2018 hier uitvoering aan. Lokaal zien we een versterking van de samenwerking tussen jeugdhulp en jeugdgezondheid maar ook neemt samenwerking met de huisartsen toe. De opening van de Verbinding heeft de rol van het CJG versterkt.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Laagdrempelige en toegankelijke voorzieningen.

Het Platform Gehandicapten en Senioren Nieuwkoop heeft een schouw afgerond, waarin zij de toegankelijkheid voor mensen met een beperking van de winkels en de openbare ruimten in de gemeente hebben beoordeeld. Het rapport is in december aan het college aangeboden.
Vanuit de schouw van de openbare ruimten zijn er aandachtspunten voor de gemeente gekomen welke worden aangepakt. Hierdoor wordt de toegankelijkheid van de openbare ruimten verder verbeterd.

Gezamenlijke huisvesting in de toegang van het Sociaal Domein.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin is verhuisd van de Vijverhof naar de nieuwe locatie op de Verbinding 1 (voorheen Achterweg 7). Op deze locatie is een groot deel van het gemeentelijk hulpaanbod integraal, laagdrempelig en dichtbij de burger gehuisvest in de Verbinding. Naast het CJG bieden ook andere partners binnen het Sociaal Domein hun diensten op deze locatie aan, waaronder Tom in de Buurt, Sociaal Team, Algemeen Maatschappelijk Werk, begeleiding statushouders en jeugd- en jongerenwerk.
In het eerste kwartaal van 2018 worden de laatste werkzaamheden aan het gebouw afgerond, waaronder de belettering van het pand. De kosten van de verbouwing van het voormalig politiebureau zijn daarmee afgerond.

Coördinatie op dementiezorg en inzet cliëntadviseur.

Per september is een coördinerend cliëntadviseur in dienst getreden van de gemeente. Zij richt zich op de coördinatie van zorg in de doelgroep ouderen, waarbij er vaak sprake is van dementie.

Versterking van respijtzorg en ondersteuning van de mantelzorg.

Het aantal uren bij Participe voor de mantelzorgconsulent is uitgebreid. Deze uitbreiding is in het najaar van 2017 geëvalueerd. Deze evaluatie is de basis voor een verdere ontwikkeling van aanvullende mogelijkheden voor respijtzorg die in 2018 zullen worden gerealiseerd.

Ontwikkeling onderwijszorg arrangementen.

Hier is in regionaal verband aan gewerkt samen met het onderwijs.

Verbetering overgang van 18- naar 18+ zorg.

Er zijn lokaal afspraken gemaakt over gezamenlijke aanpak bij cliënten van (bijna) 18 jaar. De overdracht vindt in samenhang plaats en de intake bij een bijna 18-jarige wordt gezamenlijk door CJG en Wmo opgepakt. In complexe situaties wordt het sociaal team betrokken. Regionaal is nog wel aandacht voor de verlengde jeugdhulp. Aanbieders van jeugdhulp stellen samen met de jeugdigen zes maanden voor het bereiken van de 18-jarige leeftijd een plan op, zodat continuering van hulp is gewaarborgd. In de praktijk vraagt de overgang van 18- naar 18+ op het niveau van uitvoering om doorlopende aandacht.

Realiseren maatschappelijke opvang / beschermd wonen (afhankelijk van landelijke regionale ontwikkelingen).

Het concept beleidskader Maatschappelijke Zorg, getiteld ‘Blijf in de Buurt’, is eind 2017 voor advisering aangeboden aan de adviesraden Wmo van de drie Rijnstreekgemeenten. Dit beleidskader is opgesteld voor en door de gemeenten Alphen aan den Rijn, Kaag en Braassem en Nieuwkoop.

Bijdragend aan een vloeiende overgang naar de decentralisatie van de maatschappelijke zorg is het in gebruik nemen van vier woonunits in Zevenhoven voor Nieuwkopers die dakloos zijn of dat dreigen te worden. De bewoners van de units worden begeleid door stichting De Binnenvest met als doel om door te stromen naar een reguliere woonsituatie.

Voorkomen huisuitzettingen.

Er is een convenant in ontwikkeling gericht op het voorkomen van huisuitzettingen. Het is niet gelukt om dit convenant in 2017 door alle betrokken partijen te laten ondertekenen.

Het proces van opstellen van de concepttekst is mede door personele wisselingen bij verschillende betrokken partijen trager verlopen dan de bedoeling was. Ook zijn er nog een aantal inhoudelijke punten in de tekst waar partijen het nog niet volledig over eens zijn. Vooralsnog wordt het convenant niet afgesloten. Wel zijn prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties, waaronder afspraken over het voorkomen van huisuitzettingen.

Overige ontwikkelingen. (deze activiteit is bij de NJN toegevoegd)

Activiteit

Realisatie

Licht Verstandelijk Beperkten: Voor 2017 is er een budget voor beschermd wonen voor mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB) aan het totale Wmo budget toegevoegd door de Rijksoverheid.

Het realiseren van een voorziening met wonen en begeleiding voor deze doelgroep wordt opgepakt in Rijnstreekverband. De oorspronkelijke planning om per 1 juli 2017 een voorziening te hebben is niet gehaald. Realisatie van de voorziening schuift door naar 2018. Uitgangspunt voor onze gemeente is dat we een locatie in de eigen gemeente willen hebben.