Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
Vakmanschap/Ondernemerschap
2017: geen ontwikkelingen met betrekking tot deze beleidsdoelstelling anders dan genoemd bij de activiteiten.

Glastuinbouw
In 2017 zijn de ondernemersverkenningen voor de gebieden ‘categorie 5’ uit de in 2015 vastgestelde visie Greenport Aalsmeer gehouden. In deze gebieden staat vooral het saneren en verplaatsen van bedrijven en transformeren van gebieden centraal. Deze verkenningen zijn uitgevoerd door een onafhankelijke partij, in samenwerking met betrokken ondernemers, gemeente, provincie, LTO Noord glaskracht en financiële instellingen zoals de Rabobank. De verkenning heeft langer op zich laten wachten dan was gepland, omdat op verzoek van LTO Noord glaskracht de verkenning onder alle glastuinders is gehouden en niet alleen in de transformatie- en maatwerkgebieden. Zo is een integraal beeld ontstaan van de dynamiek in de gehele Greenport en de wensen van de glastuinders.
Van een gebiedsgerichte uitwerking is het in 2017 niet meer gekomen.

Ruimte voor ondernemen
2017: geen ontwikkelingen met betrekking tot deze beleidsdoelstelling anders dan genoemd bij de activiteiten.

Werken in netwerken
2017: geen ontwikkelingen met betrekking tot deze beleidsdoelstelling anders dan genoemd bij de activiteiten.

Toerisme en recreatie
Wij hebben bijgedragen - met de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn -  aan het kansenonderzoek naar een Drechtdoorsteek. Dit onderzoek heeft opgeleverd dat een doorsteek tussen de Westeinderplassen en de Drecht rendabel te maken is. Dit in combinatie met recreatieve ontwikkelingen aan de oever van de Westeinderplassen en aanvullende gebiedsontwikkelingen. Met deze doorsteek kan de vaarverbinding van het recreatief en toeristisch verkeer richting de Nieuwkoopse Plassen aanmerkelijk worden verbeterd.
Verder zijn er in 2017 de nodige ontwikkelingen geweest rondom het project Ruygeborg II. In het voorjaar is er een richtinggevende notitie voor het schetsontwerp verschenen, waarna nader onderzoek is gedaan. Hierbij is de hulp van de grondeigenaren ingeschakeld. Ook het recreatief gebruik is hierbij een belangrijk thema geweest. Met de ontwikkeling van Ruygeborg II wordt ook een verbetering van - onder meer het recreatief gebruik - Ruygeborg I onderzocht.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Uitvoeren Economische Actieagenda.

Naar aanleiding van de in 2016 vastgestelde Economische actieagenda, die beoogt ruimte te geven voor ondernemen in Nieuwkoop, zijn in 2017 de ambities verder uitgewerkt door verschillende werkgroepen, namelijk ‘Retail’, ‘ZZP’ en ‘Bovenland’. In augustus en september 2017 hebben de drie werkgroepen hun adviezen gepresenteerd aan het college en de gemeenteraad. Als vervolg op deze presentaties heeft het college ermee ingestemd om voor elk van de voorgelegde adviezen te onderzoeken of en hoe dit advies kan worden uitgevoerd binnen de financiële kaders. Uw raad is hierover bij brief in 2017 over geïnformeerd.

Cofinanciering Leaderprojecten

Met de Najaarsnota is besloten om € 100.000 te reserveren voor de cofinanciering van LEADER-projecten. Wij hebben daarop de subsidieregeling 'Toetsingskader LEADER-subsidie 2018' vastgesteld, welke wordt toegevoegd aan de huidige Algemene Subsidieverordening. De regeling wordt ter kennisname voorgelegd aan de raad (8 maart 2018).

Uitvoeren Actieplan Ondernemersloket.

Met de informatie uit de ondernemerspeiling (in juni 2017 uitgevoerd) en de resultaten van de werkgroep ZZP (zie uitvoeren economische actieagenda) wordt invulling gegeven aan de versterking van de dienstverlening aan ondernemers. Nog in 2017 is een start gemaakt met het opstellen van een ‘actieplan ondernemersloket’.

Stimuleren vakonderwijs zoals metaalvakschool, Groen Onderwijscentrum en Groene Hart Academie.

In samenwerking met de metaalvakschool is een pilot basisvaardigheden metaal bewerken voor statushouders uitgevoerd. Door het toekennen van een landelijke subsidie van € 4 mln. kunnen vanuit het Groen Onderwijscentrum initiatieven worden gestart om het groenonderwijs aantrekkelijker te maken en de aansluiting tussen onderwijsaanbod en vraag vanuit het bedrijfsleven te verbeteren. Dit krijgt vorm d.m.v. een publieke- private samenwerking (onderwijs, bedrijfsleven en de gemeenten).

Uitvoeren visie Paradijsweg natte kant.

Op 4 juli 2017 hebben wij de Visie herontwikkeling Paradijsweg – natte kant, opgesteld door een adviescommissie, voor kennisgeving aangenomen. Daarbij is aangetekend, dat de visie op een aantal onderdelen verbetering behoeft. Ook is vastgesteld dat de provincie Zuid- Holland aandachtspunten heeft benoemd ter versterking van de visie. Vervolgens is het standpunt van de gemeente gecommuniceerd met de betrokken partijen en de provincie. Daarop is door een vertegenwoordiging van de adviescommissie, een ambtelijke vertegenwoordiging van de provincie en de gemeente constructief samengewerkt aan deze opgave. Dit heeft geleid tot een nadere uitwerking van projectgebied 3 uit de Visie en het benoemen van ontwerpuitgangspunten, waardoor de visie wel kan voldoen aan de verbeter- en aandachtspunten van respectievelijk de gemeente en de provincie. In 2018 volgt besluitvorming.

Opstellen beleidskader Paradijsweg droge kant - Westkanaalweg.

De in augustus 2017 door de Greenport uitgevoerde ondernemersverkenning onder tuinders in het zogenaamde 'maatwerkgebied' (Categorie 4: Tuinbouwgebieden met Maatwerkopgave, zoals Oostkanaalweg en Westkanaalweg en omgeving), zal inzicht verschaffen in de wensen van de tuinders en biedt een handvat om (voor) een nadere uitwerking van de visie voor dit gebied.

Uitgeven kavels Schoterhoek II.

Voor de kavels van Schoterhoek II is veel belangstelling. De nieuwe Milieustraat is inmiddels opgeleverd. Er zijn nog geen andere kavels verkocht. Wel zijn er diverse opties verstrekt. Naar verwachting kan er vanaf 1 april 2018 worden verkocht en geleverd. De verkoop en levering kan plaatsvinden onder voorbehoud van de definitieve bepaling, verdeling en de dekking van de kosten met betrekking tot de duurzame energievoorziening (warmte uit gezuiverd rioolwater).

Implementatie parkmanagement en duurzaamheidsambitie Schoterhoek II

Het technisch concept voor aansluiting van de effluentleiding van de RWZI op Schoterhoek II is gereed. Via een Vve constructie zullen de bedrijven een aansluitplicht en een bijdrage voor de warmte gaan betalen. De overeenkomst tussen het Hoogheemraadschap en de gemeente is in voorbereiding, maar juridisch dient een en ander nog afgrond/uitgewerkt te worden. De medewerking van het hoogheemraadschap om het effluent toe te passen en af te tappen, inclusief toegang tot terrein enz. is nog niet officieel rond.

Uitgeven kavels Woerdense Verlaat.

De laatste kavel is inmiddels uitgegeven.

Uitvoeren flexibel Meerjaren Plan Rijn en Veenstreek.

In de 3 samenwerkende gemeenten (Alphen a/d Rijn, Kaag & Braassem en Nieuwkoop) krijgt het FMP vorm. Er is in 2017 een aantal gemeentelijke projecten gestart om recreatie en toerisme te versterken, alsook een aantal projecten waar ondernemers het initiatief toe hebben genomen. Besluiten die genomen zijn: verbinding Meije met de Nieuwkoopse Plassen, verbetering bevaarbaarheid Meije en het onderzoek naar de doorsteek van de Drecht.

Ondersteunen Ideeënboek Geerplas en Langeraarse Plassen.

De gemeente heeft gesprekken gevoerd met een vertegenwoordiging van bewoners uit Langeraar en het Hoogheemraadschap over – de haalbaarheid van-  globaal uitgewerkte plannen direct grenzend aan het Kerkpad. Het gaat hierbij om de aanleg van een eilandje met daarop diverse voorzieningen. Ook is gekeken naar het Flexibel Meerjarenprogramma (FMP) in verband met de mogelijkheden van cofinanciering.

Ondersteuning NON = Netwerk Ontdek Nieuwkoop.

De marketing van Ontdek Nieuwkoop gaat verder onder de naam Nieuwkoop Marketing. Op 5 december is de oprichtingsakte van Stichting Nieuwkoop Marketing ondertekend. Nu de stichting een feit is, kan de groep enthousiaste ondernemers verder om de gemeente toeristisch op de kaart te zetten. Om de doelstelling te behalen, meer recreanten en meer bestedingen in Nieuwkoop, wordt niet alleen lokaal samengewerkt, maar ook op regionaal niveau. Zij doen dit onder meer in Rijn- en Veenstreekverband, met Platform Recreatie en Toerisme Alphen aan den Rijn (PReT) en binnen het Groene Hart van Holland.

Ondersteunen planvorming rondom recreatief toeristisch knooppunt Aarweide.

Initiatiefnemers hebben inmiddels een globaal plan gelanceerd voor het recreatief toeristisch knooppunt Aarweide om tot de realisatie van een sloepenhaven te komen. Deze plannen worden momenteel nader uitgewerkt. Onder ander is een haalbaarheidsonderzoek opgeleverd welke door ons zal worden beoordeeld.

Ondersteuning initiatief Drechtdoorsteek.

De Rijn- en Veenstreek, waaronder Nieuwkoop, participeert in een groter gebied om de doorsteek van de Drecht mogelijk te maken. Er is inmiddels een start gemaakt met het onderzoeken van de mogelijkheden om de Drecht door te steken. Een voorkeursvariant is benoemd.

Nieuwe activiteit (deze activiteiten zijn in de NJN toegevoegd)

Activiteit

Realisatie

Uitvoering duurzaamheidsagenda

Verwezen wordt naar de paragraaf duurzaamheid.

Nieuwe activiteit

Activiteit

Realisatie

Oude Hollandse Waterlinie (OHWL)

In 2017 is het project “Zichtbaar Maken Oude Hollandse Waterlinie” middels het plaatsen van een steiger in de Meije nagenoeg afgerond. De bijbehorende routes, informatieborden en picknicktafels waren reeds gerealiseerd. Voor wat betreft de viering van 350 jaar OHWL in 2022 is een onderzoek gestart omtrent hoe dit te herdenken en hoe dit organisatorisch vorm te geven.

Hollands Plassenberaad

In het Hollands Plassenberaad van 26 juni 2017 hebben de aanwezige bestuurders zich gecommitteerd aan de inhoud van de dynamische Agenda Hollandse Plassen waarbij de focus ligt op de uitvoering van projecten en projecten met regionale uitstraling. Deze projecten zijn van belang voor de Hollandse Plassen in het algemeen en de daarin liggende gemeenten in het bijzonder