Realisatie van het beleid

Beleidsdoelstellingen
Formuleren Ruimtelijk Beleid 2040
Nieuwkoop werkt ‘van buiten naar binnen’ en wil daarom voor het opstellen van de omgevingsvisie voldoende tijd nemen en zoveel mogelijk inwoners en partijen hierbij betrekken. Het doel is om tot inspirerende ambities en een breed gedragen, aansprekende visie te komen.
Het is nodig om inzicht te krijgen in alle onderwerpen die in de omgevingsvisie voor de gemeente Nieuwkoop aan de orde moeten komen. Ook moet duidelijk worden wat met een lokale ‘bril’ kan worden bezien, en wat met buurgemeenten, regionaal, provinciaal of nationaal opgepakt moet worden.
De gemeenteraad heeft het afgelopen jaar verschillende oriënterende bijeenkomsten gehouden over de omgevingsvisie. Daarbij is ook geëxperimenteerd met andere manieren van participatie. Dit heeft inhoudelijke en procesmatige inzichten opgeleverd die belangrijk zijn voor de omgevingsvisie.
Een van de vragen tijdens het experiment was bijvoorbeeld om vijf kernwaarden te noemen voor Nieuwkoop in 2040, met deze woordenwolk als resultaat.

Implementeren Omgevingswet
Met de vaststelling van de startnotitie ‘implementatie Omgevingswet’  is de aanpak van het integrale implementatietraject inzichtelijker geworden.
Diverse bouwstenen (documenten) zijn samengevat en nader geduid. Er is een stakeholderanalyse en communicatie- en participatiestrategie opgesteld. Verder heeft een eerste analyse plaatsgevonden van het bestaande beleid en verordeningen. Ook is de impact van de wet nader verkend.

Op één punt is besloten om af te wijken van het plan van aanpak. Dat betreft het experiment omgevingsplan, met als oorspronkelijke keuze (de kern) Korteraar. Inmiddels is het woningbouwproject Buytewech Noord in Nieuwkoop aangemeld – en door het ministerie geaccepteerd- als experiment.

De inwerkingtreding van de Omgevingswet is uitgesteld. Waar het plan van aanpak nog uitging van 2019, is inmiddels sprake van inwerkingtreding per 1 januari 2021. Uitstel betekent evenwel geen afstel. Het nieuwe wettelijk stelsel heeft brede steun van de Tweede en Eerste Kamer en van andere overheden, koepels en belangenorganisaties.

Implementeren woonvisie en prestatieafspraken

Op 4 december 2017 zijn na een intensief proces de prestatieafspraken (2017-2021) getekend.


De ondertekening in de Kaleidoskoop.(bron foto: rtvhollandsmidden.nl)

Met Woondiensten Aarwoude, Stichting Bewoners Belangen Aarwoude (SBBA), Woningstichting Nieuwkoop, Huurders Belangen Vereniging Nieuwkoop (HBV Nieuwkoop) hebben wij afspraken gemaakt om de sociale woningvoorraad in de gemeente beschikbaar en bereikbaar te houden.

Activiteiten

Activiteit

Realisatie

Implementatie Omgevingswet

De startnotitie Omgevingswet (integrale traject) is in oktober 2017 vastgesteld door de raad. Voor het implementatiespoor Omgevingswet start de voorbereiding van het programmaplan.

Opstellen omgevingsvisie

Voor de omgevingsvisie start de voorbereiding van de uitgangspuntennotitie. Het uitstel van de Omgevingswet biedt ruimte om meer aandacht te geven aan het proces.

Opstellen omgevingsplan Korteraar (pilot Omgevingswet)

Voor het experiment omgevingsplan start de voorbereiding van de uitgangspuntennotitie. De uitgestelde invoering van de Omgevingswet biedt ruimte om het experiment beter aan te laten sluiten op de voorwaarden van het rijk voor een bestemmingsplan met verbrede reikwijdte onder de Crisis- en Herstelwet.
Voortschrijdend inzicht heeft er toe geleid dat niet Korteraar maar Buytewech Noord is aangemeld (en geaccepteerd) als pilot omgevingsplan.

Periodieke veegactie 2017

In 2017 was er geen aanleiding tot het organiseren van een veegactie.

Opstellen set criteria toetsing bouwplannen

Er zijn criteria opgesteld voor de toetsing van kleinschalige particuliere bouwinitiatieven.

Locatiekeuze Integrale KindCentra (IKC) in Zevenhoven/Noordeinde, Nieuwveen en Langeraar

Het IKC wordt gebouwd op de plaats van de huidige basisschool in Zevenhoven. Met ingang van het schooljaar 2017-2018 krijgen alle kinderen al les vanuit de basisschool in Noordeinde.

Vergroten omvang voorraad sociale huurwoningen

Het versneld toevoegen van sociale huurwoningen heeft de eerste resultaten opgeleverd. De 28 woningen in het project Vivero zijn na de zomer 2017 opgeleverd. Voor de 6 woningen van het project Middelweg zijn de heipalen geslagen. De bouw van 12 sociale huurwoningen in de Verwondering als onderdeel van deelplan ‘De Beuk’ is gepland en start naar verwachting halverwege 2018. Voor de projecten Teylerspark (20 woningen) en Driekoppeland (12) is het bestemmingsplan vastgesteld. Tevens zijn de 41 sociale huurwoningen, specifiek voor ouderen in het Aar- en Amstelcomplex, opgeleverd.

Ontwikkelen woningprogramma Buytewech Noord

Na vaststelling van de startnotitie door de raad wordt nu gewerkt aan een programma van eisen. Dit wordt opgesteld mede aan de hand van creatieve sessies met stakeholders, met als doel draagvlakvorming, het ophalen van ideeën voor een duurzame woonwijk, gebiedsinvulling en een ruimtelijke vertaling hiervan in een vlekkenplan.

Formuleren Duurzaamheids-doelstelling Buytewech Noord

In het onder 'Ontwikkelen woningbouwprogramma Buytwech-Noord' geschetste traject ligt niet alleen de nadruk op het woningbouwprogrammering, maar ook op duurzaamheid in brede zin.

Actualiseren woningprogramma - periodiek

De Regionale Woonagenda Holland Rijnland is geactualiseerd. Het is de verwachting dat de provincie Zuid-Holland de Woonagenda begin 2018 aanvaardt. Bij aanvaarding door de provincie gaat de periodieke actualisering van het woningbouwprogramma halverwege 2018 plaatsvinden.

Nieuwe activiteiten (deze activiteiten zijn in de NJN toegevoegd)

Activiteit

Realisatie

Beleidsvisie ‘Gebruik recreatiewoningen’   

In 2017 is de Beleidsvisie gebruik recreatiewoningen opgesteld.
De beleidsvisie is opgesteld in een interactief proces met een interne werkgroep, vertegenwoordigers van de besturen van de recreatieparken en de bestuurlijke klankbordgroep waarin de verschillende fracties van de raad zijn vertegenwoordigd
De ontwerpbeleidsvisie heeft vier weken ter inzage gelegen van 19 oktober 2017 tot en met 16 november 2017. Gedurende de termijn van ter inzagelegging zijn 28 inspraakreacties schriftelijk ingediend. De inspraakreacties waren over het algemeen positief en ondersteunen de keuze opgenomen in de beleidsvisie. De reacties hebben geleid tot enkele redactionele wijzigingen in de ontwerpvisie.

Wet kwaliteitsborging bouwen

Met dit wetsvoorstel wordt verbetering van de positie van de particuliere en zakelijke bouwconsument beoogd. De bewaking van de (bouw)technische kwaliteit (zowel vooraf bij vergunningverlening als achteraf bij het toezicht) wordt in belangrijke mate verplaatst van de overheid naar private partijen. Het wetsvoorstel ondervindt echter zodanige weerstand bij de Eerste Kamer dat de minister zich gedwongen zag om de stemming over dit wetsvoorstel op 11 juli 2017 uit te stellen. Op dit moment is nog onduidelijk of en hoe de wet zal worden aangepast. De minister heeft al wel de toezegging gedaan, dat de wet in ieder geval niet voor 1 januari 2019 in werking zal treden. Met het oog op deze ontwikkeling, is de aangekondigde impactanalyse voorlopig uitgesteld, totdat er meer duidelijkheid is.